Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού μείγματος του μέλλοντος. Θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών. Το 40% όλων των αυτοκινήτων αναμένεται να είναι υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας διαθέτει πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα νέα μοντέλα. Ας δούμε κάποια από αυτά.

Porsche Macan Electric

Το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό δημιούργημα της Porsche, μετά την Taycan, είναι γεγονός και αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους. Ο προγραμματισμός της μάρκας είναι έως το 2030, το 80% των πωλήσεων της παγκοσμίως να αφορά σε ηλεκτροκίνητα μοντέλα και η Macan αναμένεται να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος αυτού του στόχου. Θα έχει αρχιτεκτονική 800V που θα της επιτρέπει να φορτίσει έως το 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας σε λιγότερα από 25 λεπτά και αυτονομία μεγαλύτερη από της Taycan, γύρω στα 500 km.

Mini Cooper SE

Το πλήρως ηλεκτρικό Mini Cooper SE συνδυάζει την παραδοσιακή γοητευτική εμφάνιση και το μικρό μέγεθος της εταιρείας με έναν μόνο ηλεκτρονικό κινητήρα που περιστρέφει τους μπροστινούς τροχούς, αποδίδοντας 181 ίππους και 199 lb-ft ροπής από μια σχετικά μικρή μπαταρία 28,9 kWh. Η αυτονομία δεν είναι μεγάλη, στα 110 μίλια που υπολογίζεται από την EPA, αλλά η απόλυτη χαρά που θα λάβετε πίσω από το τιμόνι θα πρέπει να αναπληρώσει την έλλειψη απόστασης ανά φόρτιση, εφόσον η διαδρομή σας είναι σχετικά σύντομη. Εάν αυτός ο αριθμός δεν είναι αποδεκτός για εσάς, η Mini έχει ήδη πειράξει το μοντέλο του 2025 , που πρόκειται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο. Αυτό το αυτοκίνητο πρέπει να έχει μεγαλύτερη αυτονομία.

Nissan Leaf

Το Nissan Leaf κυκλοφορεί στους εκθεσιακούς χώρους από το 2011, λαμβάνοντας ενημέρωση μετά από ενημέρωση για να διατηρείται σχετικό στην ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Η εκτίμηση εμβέλειας 215 μιλίων της EPA για τη μεγαλύτερη από τις δύο διαθέσιμες μπαταρίες απέχει πολύ από ανταγωνιστές όπως το Chevy Bolt, αλλά αν είστε λάτρης της Nissan, αυτό δεν θα σας έχει σημασία. Όσοι θέλουν να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορούν να επιλέξουν τη μικρότερη μπαταρία, η οποία προσφέρει αυτονομία 149 μιλίων. Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τις καθημερινές μετακινήσεις των περισσότερων ανθρώπων—όχι κακό για κάτω των 30 χιλιομέτρων.

Volvo EX90

Έχοντας θέσει ως κύριο στόχο την ασφάλεια των αυτοκινήτων της, η Volvo έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο, 7θέσιο, πολυτελές, αμιγώς ηλεκτρικό SUV που θα ξεχωρίσει. Γιατί σύμφωνα με την εταιρεία αυτό είναι το ασφαλέστερο και το οικολογικότερο αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ. Με 16 αισθητήρες υπερήχων, 8 κάμερες, 5 συστήματα radar και έναν αισθητήρα LiDAR δημιουργείται μια αόρατη ασπίδα γύρω από το αυτοκίνητο και το βοηθά να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία από ατυχήματα. Επιπλέον στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου υπάρχει ένα σύστημα αισθητήρων που ανιχνεύει ακόμα και την πιο μικρή κίνηση, όπως η αναπνοή ενός μωρού που ξεχάστηκε μέσα στην καμπίνα ώστε να ειδοποιήσει έγκαιρα τον οδηγό. Βέβαια όλα αυτά έχουν κάνει το βάρος του EX90 να απέχει μόλις 200 kg από τους 3 τόνους.

Skoda Elroq

Το 2024 το πρώτο από μία σειρά αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της Skoda θα ανήκει στην κατηγορία των compact crossover και θα ονομάζεται επίσημα Elroq. Με μήκος περίπου 4,50 m και παρόμοιο συνδυασμό διαστάσεων και ευρύχωρου εσωτερικού, το Elroq θα αποτελέσει τον αμιγώς ηλεκτρικό διάδοχο του Skoda Karoq. Το Elroq αναμένεται να κινείται από τον νέο ηλεκτροκινητήρα AP550 που παρουσίασε η Volkswagen στο νέο ID.7, με διαφορετική ρύθμιση ισχύος προφανώς, και να διαθέτει τις μπαταρίες του Enyaq.

Πηγές:Autoweek,Gocar