Άρθρο | Οι επιδόσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεταξύ επιπέδου φόρτισης μπαταρίας και ιπποδύναμης | EVziiin©

EVziiin© - Οι επιδόσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεταξύ επιπέδου φόρτισης μπαταρίας και ιπποδύναμης

Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πλέον και σε εμπορικό επίπεδο, καθώς οι πωλήσεις τους τον περασμένο μήνα στην Ευρώπη ξεπέρασαν εκείνες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα στην γκάμα τους ενώ ταυτόχρονα οι κινητήρες και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξελίσσονται. Υπάρχουν όμως κάποια «ψιλά γράμματα» που λένε όλη την αλήθεια.

Τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχουμε γίνει μάρτυρες κάποιων εξωφρενικών επιδόσεων που υπό συνθήκες συμβατικών κινητήρων μόνο τα supercars μπορούσαν να πιάσουν.

Τα δευτερόλεπτα πέφτουν στο «0-100», ακόμα και από αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει ο κάθε ένας από εμάς, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε κάτι πιο ακριβό όπως μια Ferrari.

Υπάρχουν όμως και κάποια «ψιλά γράμματα» τα οποία δεν ανακοινώνονται παρά μόνο στο κάτω μέρος στις μπροσούρες των κατασκευαστών. Και εκεί, αν τα διαβάσει κανείς, θα εντοπίσει τον λάκκο που έχει η φάβα των ηλεκτρικών.

Για όσους λοιπόν το ψάξουν λίγο παραπάνω, θα ανακαλύψουν ότι οι επιδόσεις που ανακοινώνει ο κατασκευαστής είναι με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη. Όταν η μπαταρία πέσει κάτω από ένα επίπεδο φόρτισης, οι επιδόσεις δεν είναι ποια τόσο υψηλές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άκρως εντυπωσιακό Kia EV6 GT. Η εταιρία ανακοινώνει ένα 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 3,5 δευτερόλεπτα. Νούμερο πραγματικά εκπληκτικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για οικογενειακό SUV με βάρος πάνω από 2 τόνους και τιμή στο ένα δέκατο μιας αντίστοιχων επιδόσεων Ferrari.

Όμως όπως επιβεβαιώνει η ίδια η εταιρία, τα νούμερα αυτά αφορούν την λειτουργία του αυτοκινήτου με την μπαταρία φορτισμένη πάνω από το 70%. Κάτω από αυτό το όριο οι επιδόσεις μειώνονται. Κάτι που βεβαίως συμβαίνει με όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα.

Για παράδειγμα, σε ένα Tesla Model 3, η απόδοση πέφτει περίπου 5% όταν η μπαταρία πέσει από το 95% στο 75% της φόρτισής της. Μεταξύ όμως του 75% και 45%, το αυτοκίνητο “χάνει” πάνω από 65 ίππους, σύμφωνα με δυναμομετρήσεις που έχουν γίνει στην Αμερική.

Το φαινόμενο είναι γνωστό και αποδεκτό από όλες τις εταιρείες και πιο παρατηρητικοί θα το δουν να αναγράφεται στο τέλος της παρουσίασης κάθε μοντέλου, όπου επισημαίνεται στους υποψήφιους αγοραστές ότι οι επιδόσεις αφορούν κάποια συγκεκριμένα επίπεδα φόρτισης αλλά και ένα δεδομένο εύρος θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Πηγή: NewsAuto.gr